SBS'ye 1 Kala Nasıl Beslenmeli?

SBS sınavı 9 Haziran'da gerçekleşecek! Hala tempolu bir şekilde sınava hazırlanan öğrenciler bütün bir yılın yorgunluğunu üzerlerinde taşıyorlar. Ama bir müddet daha dişlerini sıkıp son hazırlıkları tamamlamalılar. Eksik bilgileri tamamlama için son şans bu günler…

SBS'ye 1 Kala Nasıl Beslenmeli?

SBS sınavı 9 Haziran’da gerçekleşecek! Hala tempolu bir şekilde sınava hazırlanan öğrenciler bütün bir yılın yorgunluğunu üzerlerinde taşıyorlar. Ama bir müddet daha dişlerini sıkıp son hazırlıkları tamamlamalılar. Eksik bilgileri tamamlama için son şans bu günler…

Yorulan beden ve beyinlerin daha dinç bir şekilde çalışmaya devam etmesi için sınava girecek olan öğrencilerin SAĞLIKLI BESLENMELERİ çok önemli.

Yeterli ve Dengeli beslenen bir öğrencinin beyin fonksiyonları ve algılama düzeyi çok daha iyidir.

Doğru beslenen bir öğrencinin derslerdeki performansı çok daha yüksek, dikkat süresi de çok daha uzundur.



OKS’ye hazırlanan öğrenciler nasıl beslenmeli?


Ders çalışırken yüksek miktarda enerji harcayan öğrencilerin günlük enerji ihtiyaçları ortalama 2200-2500 kkal. civarlarındadır. Özel durumlarda bu miktar yukarı veya aşağı inebilmektedir.

Büyüme ve gelişmenin devam ettiği, 14-15 yaş grubu SBS öğrencilerinin fiziksel aktiviteleri düşük seviyede olmakla beraber (Günlerinin büyük bir kısmını okulda ve kursta oturarak geçirdiklerinden) beyinsel aktiviteleri oldukça yüksek seviyelerdedir.

Yeterli ve dengeli beslenmek için 3 ana öğünü kesinlikle ihmal etmemelidirler.

Bu öğünlerin arasında 3, 4 veya 5 ara öğün mutlaka yapılmalı.

Örneğin öğünler şöyle olsun:

1- Kalkar kalkmaz içilen 1 bardak taze sıkılmış meyve suyu (1. ara öğün)

2- Kahvaltı (1. ana öğün)

3- Kuru meyve ve kuruyemiş (fındık, fıstık, badem, ceviz gibi) Ama tabi miktarlarda aşırıya kaçmadan.(2. ara öğün)

4- Öğle yemeği (2. ana öğün)

5- 1 adet tost veya sandviç+ayran (3. ara öğün)

6- 1 bardak süt veya 1 kutu (kase) yoğurt (4.ara öğün)

7- Akşam yemeği (3. ana öğün)

8- 2-3 porsiyon taze meyve+1 bardak süt (5. ara öğün)

(Dikkat: Ara öğünlerin içeriği ve miktarları örnek olarak verilmiştir.)



Her sabah dengeli bir kahvaltı yapılmalıdır.


Kahvaltı yapan okul çocuklarında dikkat ve konsantrasyonun arttığı, dolayısıyla okul başarısının yükseldiği yapılan çalışmalarda görülmektedir.

Dengeli bir kahvaltı nasıl olmalı?

Yumurta (En kaliteli protein kaynağı),


Peynir (En başta kalsiyum ve protein kaynağı),


Domates, salatalık, biber, maydanoz, roka gibi sebzeler (C vitamini başta olmak üzere çeşitli vitaminler, antioksidanlar ve yüksek posa içermesi sebebiyle bu besinlerin kahvaltıda tüketilmesi çok önemli.)


Zeytin (Kaliteli yağ ve enerji kaynağı)


Bal, pekmez, reçel, marmelat gibi besinler (Bu besinler enerji kaynağı olması bakımından kahvaltıda bir miktar tüketilmeli



Öğle yemeklerinde kantinlerden değil; okul yemekhanelerinden beslenilmeli.


Okul kantinlerinden ya da okul çevresinden satın alınan sosisli-salamlı sandviçler, patates kızartması, kola ve diğer asitli içecekler, cips, gofret, kremalı bisküviler, baharatlı krakerler gibi besleyici değeri çok düşük olan bu besinlerden özellikle bu dönemde uzak durulmalıdır. Okulda yemekhaneniz yoksa evden yemek getirmek çok daha sağlıklı  olacaktır.

Akşam yemeklerinde (Aslında her bir ana öğünde bunu uygulamak lazım) tabağınızda 4 besin grubundan da en az 1 besin yer almalıdır.

Kısacası bunlar:


1.Et grubundan besinin bulunması

(Et, yumurta, balık, tavuk, peynir, kurubaklagiller gibi)

2.Ekmek ve tahıl grubundan besinin bulunması

(Ekmek, makarna, pilav, bulgur gibi)

3.Pişmiş ya da çiğ sebze bulunması

(Zeytinyağlı, sebze yemeği, salata, sebze söğüş gibi)

4.Süt ve yoğurt grubu besinlerden bulunması

(Süt, yoğurt, cacık, ayran, kefir gibi)

Gün içinde ortalama 2 lt. su tüketilmeli.

Ders çalışırken atıştırma alışkanlığı mevcutsa iyi seçimler yapılmalı.

Bu dönemde yeterli ve dengeli beslenmek gereksiz yere fazla kilo almayı da engelleyecektir. Bu yüzden atıştırmalık olarak seçeceğiniz besinler önemli. Bunlar; taze veya kuru meyveler, fındık-badem-ceviz gibi yağlı tohumlar, süt, yoğurt, kefir, sütlü tatlı, dondurma gibi besinler olabilir.



Gaz yapıcı özellikteki besinlerden kaçınılmalı.


Bunlar: Brokoli, karnabahar, brüksel lahanası, lahana, pırasa, turp, salatalık gibi sebzeler; erik, çilek gibi meyveler; kuru fasulye, nohut, bezelye, mercimek, barbunya gibi kuru baklagiller; bulgur gibi besinler.

Önerim; sizi rahatsız eden/gaz şikâyetine neden olan yiyecekleri tespit etmeniz ve bu besinleri bu süre zarfında tüketmemeniz olacaktır.

Verimli dersler ve bol şans diliyorum…


İpek Ağaca Özger

Uzman Diyetisyen


 

 

 




 




  1. Gaz yapıcı özellikteki besinlerden kaçınılmalı.




 


Bunlar: Brokoli, karnabahar, brüksel lahanası, lahana, pırasa, turp, salatalık gibi sebzeler; erik, çilek gibi meyveler; kuru fasulye, nohut, bezelye, mercimek, barbunya gibi kuru baklagiller; bulgur gibi besinler.



 


Önerim; sizi rahatsız eden/gaz şikâyetine neden olan yiyecekleri tespit etmeniz ve bu besinleri bu süre zarfında tüketmemeniz olacaktır.



 


 



 


Verimli dersler ve bol şans diliyorum…



 


 



 


SBS sınavı 9 Haziran’da gerçekleşecek! Hala tempolu bir şekilde sınava hazırlanan öğrenciler bütün bir yılın yorgunluğunu üzerlerinde taşıyorlar. Ama bir müddet daha dişlerini sıkıp son hazırlıkları tamamlamalılar. Eksik bilgileri tamamlama için son şans bu günler…


Yorulan beden ve beyinlerin daha dinç bir şekilde çalışmaya devam etmesi için sınava girecek olan öğrencilerin SAĞLIKLI BESLENMELERİ çok önemli.


Yeterli ve Dengeli beslenen bir öğrencinin beyin fonksiyonları ve algılama düzeyi çok daha iyidir.


Doğru beslenen bir öğrencinin derslerdeki performansı çok daha yüksek, dikkat süresi de çok daha uzundur.

OKS’ye hazırlanan öğrenciler nasıl beslenmeli?

Ders çalışırken yüksek miktarda enerji harcayan öğrencilerin günlük enerji ihtiyaçları ortalama 2200-2500 kkal. civarlarındadır. Özel durumlarda bu miktar yukarı veya aşağı inebilmektedir.

Büyüme ve gelişmenin devam ettiği, 14-15 yaş grubu SBS öğrencilerinin fiziksel aktiviteleri düşük seviyede olmakla beraber (Günlerinin büyük bir kısmını okulda ve kursta oturarak geçirdiklerinden) beyinsel aktiviteleri oldukça yüksek seviyelerdedir.

Yeterli ve dengeli beslenmek için 3 ana öğünü kesinlikle ihmal etmemelidirler.

Bu öğünlerin arasında 3, 4 veya 5 ara öğün mutlaka yapılmalı.

Örneğin öğünler şöyle olsun:

1- Kalkar kalkmaz içilen 1 bardak taze sıkılmış meyve suyu (1. ara öğün)

2-Kahvaltı (1. ana öğün)

3-Kuru meyve ve kuruyemiş (fındık, fıstık, badem, ceviz gibi) Ama tabi miktarlarda aşırıya kaçmadan.(2. ara öğün)

4-Öğle yemeği (2. ana öğün)

5-1 adet tost veya sandviç+ayran (3. ara öğün)

6-1 bardak süt veya 1 kutu (kase) yoğurt (4.ara öğün)

7-Akşam yemeği (3. ana öğün)

8-2-3 porsiyon taze meyve+1 bardak süt (5. ara öğün)

(Dikkat: Ara öğünlerin içeriği ve miktarları örnek olarak verilmiştir.)

Her sabah dengeli bir kahvaltı yapılmalıdır.

Kahvaltı yapan okul çocuklarında dikkat ve konsantrasyonun arttığı, dolayısıyla okul başarısının yükseldiği yapılan çalışmalarda görülmektedir.

Dengeli bir kahvaltı nasıl olmalı?

Yumurta (En kaliteli protein kaynağı),

Peynir (En başta kalsiyum ve protein kaynağı),

Domates, salatalık, biber, maydanoz, roka gibi sebzeler (C vitamini başta olmak üzere çeşitli vitaminler, antioksidanlar ve yüksek posa içermesi sebebiyle bu besinlerin kahvaltıda tüketilmesi çok önemli.)

Zeytin (Kaliteli yağ ve enerji kaynağı)

Bal, pekmez, reçel, marmelat gibi besinler (Bu besinler enerji kaynağı olması bakımından kahvaltıda bir miktar tüketilmeli

Öğle yemeklerinde kantinlerden değil; okul yemekhanelerinden beslenilmeli.

Okul kantinlerinden ya da okul çevresinden satın alınan sosisli-salamlı sandviçler, patates kızartması, kola ve diğer asitli içecekler, cips, gofret, kremalı bisküviler, baharatlı krakerler gibi besleyici değeri çok düşük olan bu besinlerden özellikle bu dönemde uzak durulmalıdır. Okulda yemekhaneniz yoksa evden yemek getirmek çok daha sağlıklı  olacaktır.

Akşam yemeklerinde (Aslında her bir ana öğünde bunu uygulamak lazım) tabağınızda 4 besin grubundan da en az 1 besin yer almalıdır.

Kısaca bunlar:

1.Et grubundan besinin bulunması

(Et, yumurta, balık, tavuk, peynir, kurubaklagiller gibi)

2.Ekmek ve tahıl grubundan besinin bulunması

(Ekmek, makarna, pilav, bulgur gibi)

3.Pişmiş ya da çiğ sebze bulunması

(Zeytinyağlı, sebze yemeği, salata, sebze söğüş gibi)

4.Süt ve yoğurt grubu besinlerden bulunması

(Süt, yoğurt, cacık, ayran, kefir gibi)

Gün içinde ortalama 2 lt. su tüketilmeli.

Ders çalışırken atıştırma alışkanlığı mevcutsa iyi seçimler yapılmalı.

Bu dönemde yeterli ve dengeli beslenmek gereksiz yere fazla kilo almayı da engelleyecektir. Bu yüzden atıştırmalık olarak seçeceğiniz besinler önemli. Bunlar; taze veya kuru meyveler, fındık-badem-ceviz gibi yağlı tohumlar, süt, yoğurt, kefir, sütlü tatlı, dondurma gibi besinler olabilir.

Gaz yapıcı özellikteki besinlerden kaçınılmalı.

Bunlar: Brokoli, karnabahar, brüksel lahanası, lahana, pırasa, turp, salatalık gibi sebzeler; erik, çilek gibi meyveler; kuru fasulye, nohut, bezelye, mercimek, barbunya gibi kuru baklagiller; bulgur gibi besinler.

Önerim; sizi rahatsız eden/gaz şikâyetine neden olan yiyecekleri tespit etmeniz ve bu besinleri bu süre zarfında tüketmemeniz olacaktır.

Verimli dersler ve bol şans diliyorum…


İpek Ağaca Özger

Uzman Diyetisyen


 

 

İpek Ağaca Özger



 


Uzman Diyetisyen

8.6.2012 1 - 10951

Diyetisyen İpek Ağaca


Yazarın Yazdığı Tüm Makaleler
Yazarın Yazdığı Tüm Makaleler İçin Tıklayınız.
İlgili Diğer Yazılar
Şeker Bayramına Özel Diyet
Şeker Bayramına Özel Diyet
İlaç kullanırken tüketilen besinlere dikkat
İlaç kullanırken tüketilen besinlere dikkat
Yazın tüketilen içeceklere dikkat: Aşırı sıcak vücutta elektrolit kaybına yol açıyor
Yazın tüketilen içeceklere dikkat: Aşırı sıcak vücutta elektrolit kaybına yol açıyor
Diyabet hastalarına dondurma yerken porsiyon uyarısı
Diyabet hastalarına dondurma yerken porsiyon uyarısı
Aç kalarak kilo vermeye çalışmak hastalıklara davetiye çıkarıyor
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]