Protein deposu tam buğday kilo düşmanı

Uzmanlar beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeğinin tüketilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Protein deposu tam buğday kilo düşmanı

 Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Gıda İşleme Bölümü ile GAÜN Güzel Sanatlar Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünü işbirliği ile "Dünya Gıda Günü " konulu konferans Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlendi. 

"Dünya Gıda Günü " etkinlikleri çerçevesinde gerçekleştirilen konferansın açılışında konuşan GAÜN Naci Topçuoğlu Meslek Yüksekokulu Gıda İşleme Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hatice Pekmez Çatal, ekmeğin besin değeri açısından çok önemli olduğunu söyledi.

Beyaz ekmek yerine tam buğday tüketin

Ekmeğin karbonhidrat ve protein kaynağı olduğunu, vücudumuza enerji verdiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Çatal, Türkiye'de yılda kişi başına 200 kilo ekmek tüketimiyle Guinness Rekorlar Kitabı'na girdiğini söyledi. Beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği tercih edilmesi konusunda çağrıda bulunan Çatal, "Tam buğday ekmeği tükettiğimiz zaman protein, vitamin ve mineral madde değeri daha yüksek bir ekmek yemiş oluyoruz. Obezite, diyabet, kalp hastalıkları ve bazı kanser türlerinin önlenmesi, vitamin ve mineral yetersizliğinin önlenmesi için tam buğday ekmeği tavsiye ediliyor. " dedi.

Çatal, "Gelişmekte olan ülkelerde 150 milyon ton buğday heba olmakta. Bu kayıp tüm fakir ülkelerdeki açlığa kaldırabilecek düzeyde. İhtiyaçtan fazla ekmek almamalıyız. Ekmeğin muhafaza yöntemlerini bilmeli, bayatlamış ve kurumuş ekmekler fırında veya kızartma makinelerinde ısıtılarak tüketmeliyiz. " diyerek, ekmeğin israf edilmemesi gerektiğini vurguladı.

"Ekmek israfı yapılmamalı "

Ekmeğin değerlendirilmesi ve bayat ekmekler hakkında katılımcıları bilgilendiren Diş Hekimi, Araştırmacı ve Yemek Yazarı M. Ragıp Güzelbey, ekmek israf edilmezse bayat ekmeğin ortaya çıkmayacağını belirtti.

Güzelbey, ekmeğin başta Türkiye olmak üzere dünyada en fazla kullanıldığı ve temel beslenme kaynağımız olduğunu ifade ederek, "Dünyada buğday üretiminde altıncı sıradayız. Nüfusa göre orantılayacak olursak ilk sıradayız. 2013 verilerine göre yaklaşık 16 milyon tonu aşan bir miktarda üretimimiz varken 4 milyon ton civarında da ithalat yapan bir ülke haline geldik. İnşallah eski buğdaylarımızı yeniden üreten ülke haline gelip hiçbir yere muhtaç olmadan üretiriz şeklinde. " konuştu.

22.10.2014 - 15591



İlgili Diğer Yazılar
Şeker Bayramına Özel Diyet
Şeker Bayramına Özel Diyet
İlaç kullanırken tüketilen besinlere dikkat
İlaç kullanırken tüketilen besinlere dikkat
Yazın tüketilen içeceklere dikkat: Aşırı sıcak vücutta elektrolit kaybına yol açıyor
Yazın tüketilen içeceklere dikkat: Aşırı sıcak vücutta elektrolit kaybına yol açıyor
Diyabet hastalarına dondurma yerken porsiyon uyarısı
Diyabet hastalarına dondurma yerken porsiyon uyarısı
Aç kalarak kilo vermeye çalışmak hastalıklara davetiye çıkarıyor
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]